6 joululahjaideaa viiniharrastajalle

viinikupla
December 12, 2016

joululahja viiniharrastajalle

Ostin itse itselleni lahjoja Mainzista. Olivat mieleisiä.

Voisi ajatella, että viininystävälle on helppo keksiä lahja: sen kuin vain ostaa jotain viiniä. Mutta jos ei tunne lahjan saajan makumieltymyksiä, niin lahja ei välttämättä olekaan nappiostos. Turvallisemmilla vesillä liikutaan, jos lahjaksi hankitaan jotain muuta viiniaiheista. Vaikkapa jotain näistä.

  1. Laadukas viinipullonavaaja. Kunnollisia korkkiruuveja tuskin voi viininystävällä olla liikaa. Yksi on kuitenkin aina kateissa. Eikä näitä tule niin helposti itse osteltua. Terveisin nimimerkki “kihnutan viinipullot auki vanhalla ja kämäisellä korkkiruuvilla”.
  2. Välineistöä puhdistukseen: dekantterin puhdistusharja tai puhdistuskuulat, karahviteline dekantterin kuivaamiseen tai mikrokuituliinoja viinilasien kuivaamiseen. Itse dekantterien tai viinilasien hankkiminen on jo riskibisnestä, sillä niihin liittyy enemmän esteettisiä mieltymyksiä eikä ole kiva, jos kaappiin kertyy kirjava valikoima erilaisia laseja.
  3. Viinin aromisetti (esim. Nez du vin). Isoin setti vaatii aika paljon pätäkkää, onneksi myös pienempiä on tarjolla.
  4. Viiniaiheista kirjallisuutta. Aloittelijalle sopii vaikka Wine Folly, omistautuneempi harrastaja arvostaa sellaisia perustiiliskiviä kuin Oxford Companion to Wine, World Atlas of Wine tai Wine Bible. Vaiko jotain kevyempää lukemista? Miten olisi Dann Dunnin American Wino? Se on viihdyttävä ja inhorealistinen matkakertomus viinissä ja masennuksen rypevän toimittajan seikkailuista halki Amerikan viinialueiden. Kirja ei varsinaisesti ole ominta genreäni, mutta hymähtelin silti joissakin kohdissa ääneen. Ei tosikoille tai viinisnobeille.
  5. Lahjakortti ohjattuun tastingiin. Mieluiten tietysti sellainen, joka ei ole sidottu yhteen tiettyyn päivämäärään.
  6. Matkusteleva viinin ystävä arvostaa taatusti viinipullojen kuljetuspehmusteita, esimerkiksi tällaista tai tällaista. Todellisella pro-viinimatkaajalla on tietysti tarkoitukseen aivan oma matkalaukku.

Jatka listaa: mitä itse toivoisit saavasi joululahjaksi?

One comment on “6 joululahjaideaa viiniharrastajalle”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *