Onko viini vegaanista?
Tarjoilija, viinissäni on kalaliimaa!
Helposti voisi luulla, että viini on puhtaasti kasvikunnan tuote, onhan se valmistettu rypäleistä. Mutta matkalla rypälemehusta kuluttajan kurkkuunsa kumoamaan valmiiseen viiniin tapahtuu vielä paljon.
Ennen pullotusta viini saattaa olla sameaa ja se on tarpeen suodattaa. Isommat sattumat voidaan siivilöidä mekaanisesti, mutta monet valmistajat käyttävät erilaisia eläinperäisiä saostusaineita. Tällaisia on vaikkapa kalaliima, gelatiini tai muna- tai maitoalbumiini (ei sentään enää häränveri, kuten ennen vanhaan). Esimerkiksi munanvalkuainen laskeutuessaan viinitynnyrin pohjalle kerää mukaansa hienonhienoja partikkeleita, jotka muutoin aiheuttaisivat viinin samentumisen. Sakka ja kirkastukseen käytetyt aineet jäävät tynnyrin pohjalle. Kirkastusprosessista jää kuitenkin viiniin jäämiä käytetystä aineesta, joka saattaa herkimmillä allergikoilla aiheuttaa oireita. On olemassa myös ei-eläinperäisiä kirkasteita, kuten saviperäinen bentoniitti. Mutta jotenkin viinin suodattaminen savella ei sekään kuulosta hirmuisen houkuttelevalta.
Viinipullon etiketeissä ei vieläkään lue koko listaa pullon sisältämistä raaka-aineista. Siksi vegaanista viiniä etsivän täytyy tehdä hieman taustatyötä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa muutamat isot marketit käyttävät vegaanisymbolia viinipulloissa, joiden valmistukseen ei ole käyetty mitään eläinperäistä. Tällainen on kuitenkin vielä melko harvinaista. Alkon sivuilla tuotteita voi hakea tiettyjen sertifikaattien perusteella: luomu, biodynaaminen, eettinen (onko nämä nyt Reilun kaupan viinejä?) tai kosher. Vegaanisille tuotteille ei ole omaa hakukenttää eikä toisaalta viineille ole myöskään mitään yhtenäistä vegaanisertifikaattia.
On hyvä pitää mielessä, että luomusertifikaatti ei tarkoita viinin vegaanisuutta. Eikä edes biodynaamisuus. Jälkimmäisessä itse viininvalmistus saattaa olla vegaanisina pidettävin menetelmin tehty, mutta rypäleiden kasvatusvaiheessa pelloille on levitetty jauhettua lehmänsarvea ynnä muuta mielenkiintoista. Valmiissa viinissä ei tällöin ole mitään eläinperäistä, joten maito- tai muna-allergikoille biodynaaminen viini sopii, mutta eettisistä syistä tarkka vegaani todennäköisesti heristää sormeaan.
Kaikki valmistajat eivät suodata viinejään. Jos pullossa lukee ‘unfined’ ja ‘unfiltered’, ei sen valmistuksessa ole käytetty eläinperäisiä kirkasteita. Varma nakki ovat myös ns. alkuviinit eli natural wines, joiden valmistusfilosofia perustuu siihen, että ihmiskäden osuus pyritään minimoimaan ja annetaan luonnon hoitaa homma omalla painollaan. Alkuviinit saattavatkin tästä syystä olla muita viinejä sameampia (eivät aina). Ne ovat joka tapauksessa niin heviä kamaa, että eivät puhuttele suurta osaa kuluttajista. Monet kaupallisemmat valmistajat ovatkin löytäneet uuden markkinaraon. Toskanassa vierailin tilalla, jonka tuotteiden joukossa oli myös kaksi vegaaniseksi mainostettua viiniä. Sana ‘vegan’ oli painettu suurella etikettiin. Minua jäi kummastuttamaan se, että valmistavatko he todella parinkymmenen viinin skaalastaan kahta viiniä eri tavalla kuin muita. Miksi ei saman tien kaikkia?
Vegaanisen viinin todennäköisyys kasvaa myös sitä mukaa, kun kukkaronnyöriä löystyttää. Mitä laadukkaampi viini on ja mitä pitempään sitä on kypsytetty, sitä mahdollisempaa on, että viini on suodattunut hiljalleen omia aikojaan sen levätessä ja kypsyessä tynnyrissä. Ja mitä laadukkaampi viini, sitä varovaisempi sen valmistaja on sörkkimään silmäteräänsä lisäaineilla, jotka saattavat vaikuttaa myös viinin herkkään makumaailmaan.