Viinikuningatar

viinikupla
June 18, 2016

kuva: http://www.deutscheweinkoenigin.de/

Ken on heistä kaikkein…viinitietoisin? Saksalaisten viiniperinteiden joukkoon kuuluu 1930-luvulta asti myös kuningattaren kruunajaiset. Kerran vuodessa joku saksalainen nuori nainen valitaan viinikuningattareksi, joka edustaa seuraavan vuoden ajan maansa viinintuotantoa. Kukin viinialue on ensin valinnut oman kuningattarensa, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tittelistä tiukassa kisassa. Kandidaateilta edellytetään naimattomuutta sekä perehtymistä saksalaisiin viineihin, jonka voi osoittaa joko alan koulutuksella tai kuulumisella viinintekijäsukuun. Saksan viini-instituutin organisoima kuninkuusmittelö ei kuitenkaan enää ole mikään kauneuskilpailu. Aiempina vuosikymmeninä viinikuningattaria kuvailtiin alueensa terveinä ja punaposkisina neitosina, joilta edellytettiin tanssi- ja puheenpitämisen taitoja. Tätä nykyä finalisteilta testataan viinitietoutta sekä teorian että sokkomaistamisen osalta ja arvioidaan heidän esiintymis- ja kielitaitoaan sekä vientitietouttaan. Voittaja lähtee vuodeksi maailmankiertueelle promoamaan saksalaisia viinejä. Nuoret, kunnianhimoiset naiset näkevät viinikuningattaren tittelin ponnahduslautana urallaan viinimaailmassa.

Frankfurter Allgemein esitteli juuri artikkelissaan Julia Bertramin, joka hallitsi viinikuningattarena kaudella 2012-13. Hän on ahrilainen viinintekijä jo viidennessä polvessa ja on suorittanut tutkinnon Geisenheimin viinikorkeakoulussa. Neiti Bertram on vakuuttunut siitä, että oppi kuninkuusvuonnaan viineistä enemmän kuin olisi muutoin kyennyt viidessä vuodessakaan, pääsihän hän koluamaan läpi maailman kaikki viinialueet. Nyt Bertram on takaisin juurillaan Ahrissa ja tuottaa tätä nykyä omalla nimellään viinejä, joissa pyritään kunnioittamaan ja ilmentämään alueen ominaispiirteitä eli ranskalaista ilmaisua käyttäen terroiria.

Trivia: Viinikuningattaren titteli on tilastojen valossa useimmiten osunut moselilaiselle neitokaiselle (11 kertaa). Kintereillä tulee Pfalz (10 kertaa). Peränpitäjinä ovat Hessische Bergstraße, Mittelrhein ja Saale-Unstrut, joista kullekin voitto on langennut vain kerran.

7 comments on “Viinikuningatar”

 1. Kiva, että kerroit viinikuningattarista, jotka eivät ole mitään missejä. Kilpailut ja valinta ovat suuri tapahtuma Saksan viinitien varrella Neustadt an der Weinstrassella syskuun lopulla viininkorjuujuhlan yhteydessä. Paikallinen TV SWR 3 kertoo niistä perinpohjin. (Näkyy myös koko Saksassa) Tänä vuonna vaalit ovat kuitenkin poikkeuksellisesti Mainzissa, koska Rhein-Hessenin provinssi viettää 200 vuotisjuhlia. (Synttärit liittyvät Napoleonin häviöön ja Wienin kongressin päätöksiin vuodelta 1815. Näillä lounaisnunurkilla ja muinoin levottoman rajan pinnassa “kompastuu” pakostakin historiaan tuon tuostakin.) Saattaisi olla hyvä syy syysretkelle Mainziin ja Pfalziin.

  Palaan vielä postaukseesi saksalaisten viininostopaikoista. Olet oikeassa, että ei kannata Pohjois-Saksassa (Aldi Nord) viinejä ostaa. Poikkesin viime viikolla Berliinin Heinersdorfin Aldissa ( Aldi Nord) ja olin todella hämmästynyt viinivalokoimasta. En minäkään ostaisi siltä mitään viiniä edes ruoanlaittoon saati juotavaksi. Ihmettelen, kuka ostaa tai juo oikeesti 99 eurocentin kalifornialaista viiniä. Kävin heti perään kotinurkilla Aldissa (Aldi Süd) syynäämässä viinivrastot. Oli kokonaan eri laadut ja tuottajat ja oman viljelyalueenkin viinejä valikoimassa. Ei kai Aldista kukaan muuten ostaisikaan. (Huomaat kai, että en käy usein Aldissa ja kävelen viinihyllyn ohi vilkaisemattakaan sinne. Joskus ostan, kun Aldi on sisäänostanut jonkun erän korkealaatuista kotimaasta, Espanjasta tai Italiasta ja mainostaa sitä.) Unohda Aldi Nordin viinit ja osta muualta. 🙂

  1. Aldi Nord ja Aldi Süd on kai todellakin täysin erilliset firmat. Jännä jos viinivalikoimissa on niin iso ero!

   Olen itse asiassa ajatellut kesäreissua Pfalziin. Onko sulla viinitilasuosituksia sinne?

 2. Heippa! Kiva, että suunnittelet matkaa kauniiseen Pflaziin. En arvaa suositella mitään yksittäistä viinitilaa, koska hyviä tiloja ja kauniita paikkoja on niin paljon. Sinun kannattaa surffailla netissä hakusanalla “Deutsche Weinstraße”, mikä on 85 km pitkä tunnuksilla merkitty tie Bockenheimista Schweigeniin Ranskan Elsassin rajalle. 100 000 miljoonan Rebstockin (köynnöksen) mehusta löytää jokainen maistuvaa. Voi pysähtyä missä tahansa kivassa paikassa viinituvassa maistelemassa ja tilalla ostoksilla. Suosittuja paikkoja ovat mm. Neustadt an der Weinstraßen kaupunginosat ( Gimmeldingen), Bad-Dürkheim, Wachenheim, Kallstadt, St. Martin, mutta monet muutkin. Voi tehdä löytöjä. Viinejä löytyy yksinkertaisista Shorleviineistä hopea- ja kultmitalilla palkittuihin Spätlese´en, Beerenauslese´en, Trockenbeerenauslese´en, Eiswein´iin (jääviini) ja Winzersektiin sekä punaviineissä aidoissa tammitynnyreissä kypsytettyihin barric-viineihin asti. Kannattaa surffailla etukäteenkin tilojen kotisivuilla. Yöpymispaikkoja löytyy netistä vaikka millä mitalla Landgasthofeista, hotelleihin, loma-asuntoihin ja campingalueisiin asti hakusanalla ” Deutsche Weinstraße”:

  1. Kiitos vastauksesta! Aiomme tehdä vain parin yön reissun työkavereiden kanssa ja vielä pitää vetää pitkää tikkua siitä, kuka ajaa autoa 😀 Pitää tutkia mikä olisi hyvä tukikohta. Suosin yleensä ennemmin loma-asuntoja hotellien sijaan, mutta saa nähdä vieläkö tarjontaa on jäljellä heinäkuulle.

 3. Moi! Pakko kommentoida, kun omalla Pfalzin reissulla toissa kesänä tuli tehtyä niin onnistunut vierailu Dr. Bürklin-Wolfille (Wachenheim). Tämä biodynaaminen tuottaja on tänä päivänä pelinsä huipulla ja tuottaa mielestäni Saksan parhaimpiin kuuluvia kuivia rieslingejä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kesää menet, sitä enemmän heillä on vielä myytävää jäljellä, sillä kysyntä ylittää tarjonnan todella helposti, vaikka ei mikään pikkuruinen tila olekaan kyseessä. Viinien laadun ohella hyvä syy vierailla on tilan vientimies Tom Benns, joka on aivan hillitön hahmo.

  1. Jes, erinomaista! Laitan tämän nimen ylös. Tarkoitus on pyörähtää Pfalzissa noin kolmen viikon päästä. Mutta sitä ennen tie vie Toskanaan <3 Olen muuten lukenut sun blogia jo pitkään ja joskus kommentoinutkin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *