Portugali on myös valkoviinimaa

viinikupla
July 17, 2022

kaupallinen yhteistyö Portugal Vineyardsin kanssa

Mitä tulee mieleen, jos ajattelet portugalilaista viiniä? Kenties maan perinteinen ylpeys, portviini. Tai sitten edullinen punkku, joita Alkon hyllyt notkuvat, onhan portugalilaiset punaviinit monopolimme myydyimpiä.

Unohda Chardonnayt ja muut tutut rypälelajikkeet. Sekä punaisten että valkoisten rypäleiden osalta Portugalissa keskitytään kotoperäisten lajikkeiden viljelyyn, ja niitähän riittää. Kenties tutuin valkoisista lajikkeista on Alvarinho, joka rajajoen toisella puolella Espanjassa kulkee nimellä Albariño. Se onkin Iberian luoteiskulman viljellyin rypälelajike. Sateisella ja kostealla kasvualueellaan köynnökset kasvatetaan tyypillisesti pergolassa parin metrin korkeudessa maanpinnasta, mikä ehkäisee altistumista homeelle. Vaikka useimmat portugalilaisista valkoviineistä ovat eri rypälelajikkeiden sekoitteita, erityisesti Alvarinhosta tehdään myös yhden lajikkeen viinejä. Rypäle on aromaattinen, hapokas, sitruksinen ja kukkainen. Laadukkaimmat Alvarinhot ovat ryhdikkäitä, runsaita ja ikääntymistäkin kestäviä.

Montaria vegan viinipullo, Portugalin valkoviinit
https://www.portugalvineyards.com/en/alentejo/16276-montaria-vegan-white-2019-5600965800629.html

Vinho verde on täydellinen kesäviini

Luoteis-Portugalin Minho-joen liepeillä tehdään nuoria viinejä appellaation Vinho verde DOC alla, mikä kirjaimellisesti tarkoittaa vihreää viiniä. Kukaan ei tarkalleen ottaen tiedä, mistä nimi on peräisin, mutta kenties vihreys viittaa raakuuteen ja nuoruuteen? Nämä viinit on tarkoitettu nuorina juotaviksi, ja ne ovat ihastuttavan raikkaita, hapokkaita ja hedelmäisiä. Rypäleenä käytetään usein Loureroa tai Alvarinhoa. Jos Portugalissa tilaat terassilla valkoviiniä, on eteesi kannettu kylmä lasi varsin todennäköisesti vinho verdeä. Suomessa myynnissä olevat vinho verdet ovat usein kevyen pirskahtelevia, siis kevyesti hiilihapotettuja, millä jäljitellään entisaikojen pulloissa jatkuneen malolaktisen käymisen seurausta. Pirskahteleviin vinho verde -viineihin ei kuitenkaan Portugalissa tai muissa maissa törmää yhtä helposti. Vinho verde voi olla myös roséviiniä, kuten tässä aiemmassa postauksessani kerron. Yhtä kaikki, vinho verde on kuin tehty aurinkoisena kesäpäivänä terassilla nautittavaksi ja kesäisten salaattien kyytipojaksi.

Muhkeat sekoiteviinit

Portugalilaisille viineille tyypillistä on se, että eri rypälelajikkeita sekoitetaan. Näin on sekä puna- että valkoviinien kohdalla. Tietyistä rypälelajikkeista (esim. Alvarinho, Antao Vaz, Encruzado) tehdään myös yhden lajikkeen korkealaatuisia valkoviinejä, mutta hyvin usein eri lajikkeita sekoitetaan keskenään. Raikkaan vinho verden vastapainoksi Portugalissa tuotetaan hyvin aromaattisia ja täyteläisiä, tammikypsytettyjä valkoviinejä. Alentejon alueella haasteena on paahtava aurinko, joka tekee punaviineistä täyteläisen muhkeita, mutta vaarantaa valkoviinien hapokkuuden. Douron jokilaaksossa ratkaisuna on etsiä mahdollisimman korkeita rinteitä, joissa valkoviini kasvatetaan. Ylhäällä tarjolla on viileämpää ilmaa ja joelta nousevaa tuulenvirettä. Parhaimmat esimerkit ovat mineraalisia, kompleksisisia ja runsaita. Jos olet muhkeiden Chardonnay-viinien ystävä, pidät varmasti myös portugalilaisista valkoviineistä. Aivan oma lukunsa ovat Azorien saariryhmän valkoviinit, jotka ansaitsevat oman postauksensa.

Portugalilaisten viinien yksi mainio puoli on niiden erinomainen hinta-laatu-suhde. Edullisetkin viinit – joita suurin osa maan viineistä on – ovat mutkattomia ja miellyttäviä nauttia. Paras valikoima portugalilaisia viinejä Suomeen toimitettuna löytyy Portugal Vineyards -nimisestä nettikaupasta. Kokeilemistani voin itse suositella esimerkiksi Montaria Vegan White, Moinho Velho Reserve tai Dona Paterna Alvarinho. Alkon valikoimassa kiinnostavia portugalilaisia Alvarinho-viinejä ovat esimerkiksi Anselmo Mendes Contacto Alvarinho, puolikkaassa pullossa myynnissä oleva Muros Antigos (jota olen ostanut Portugalissalin) tai loistava, mutta hintava natuvalkkari Poças Fora da Série Ânfora Vinho Branco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *