Nettiviinikauppoja, jotka (vielä) toimittavat Suomeen

viinikupla
May 23, 2017

viiniä netistä

Lähiaikoina suomalaisille viininystäville, jotka ovat tottuneet tilaamaan viiniä netistä, on kantautunut huonoja uutisia yksi toisensa perään. Parin viikon sisällä sekä Decantalo, XtraWine että Vinatis ilmoittivat nettisivuillaan, että eivät enää toimita viiniä Suomeen. Näistä ensiksi mainittu ilmoitti syyksi Suomeen “äskettäin perustetun monopolin”, jonka johdosta viinin maahantuonti on laitonta. Mitä ihmettä? Mikä äskettäin perustettu monopoli? Ja miksi näin moni nettikauppa päätti pudottaa Suomen listaltaan samanaikaisesti? Tuskin on sattumaa, että Helsingin hovioikeus antoi päätöksensä ns. Alkotaxi-tapauksessa vain pari viikkoa ennen näiden nettikauppojen suunnamuutosta. Päätöksen tulkinnat tuntuvat vaihtelevan kovasti. Esimerkiksi Hesari uutisoi päätöksestä sillä kärjellä, että mietojen alkoholijuomien etämyyntiä pitäisi helpottaa ja että hovioikeus lievensi aiempaa käräjäoikeuden päätöstä. Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan näyttää tulkitsevan, että viini ei ole mieto juoma ja siten viinin etämyynti Suomeen on rangaistava teko. Näyttää siltä, että jokin taho (verottaja? tulli?) on tarttunut heti päätöksen tultua toimeen ja lähettänyt uhkauskirjeitä ulkomaisille nettikaupoille. Suomi on sen verran pieni markkina-alue, että monen firman helpoin ratkaisu on yksinkertaisesti lakata toimittamasta tuotteitaan sinne. Erikoista on, että tämän päätöksen teki myös Vinatis, joka jo jonkin aikaa on maksanut mallikelpoisesti tullin myyjältä vaatimia veroja Suomeen.

Etämyyntiasiasta on kiistelty vuosikausia ja viimeistä käännettä asiaan tuskin on nähty. Sopii toivoa, että näidenkin kauppojen kohdalla kyse todella on vain väliaikaisesta ratkaisusta. Kaikki suomalaiset viininharrastajat tietävät, että Alkon valikoiman rajat tulevat nopeasti vastaan, jos tosissaan haluaa paneutua jonkin tietyn alueen viineihin. Kyse ei ole vain halvempien pullojen, vaan nimenomaan laajemman valikoiman metsästyksestä. Siihen ulkomaiset nettikaupat ovat korvaamattomia. Tässä omat tärppini saksalaisista nettikaupoista, joiden valikoima on hyvä ja jotka toimittavat Suomeen. Ainakin toistaiseksi. Näiden ulkomaisten kauppojen lisäksi nykyään voi tilata viiniä netistä myös kotimaisilta toimijoilta. Niistä minulla ei ole kokemusta, mutta vinkatkaa toki parhaista kaupoista kommenttiketjussa.

Vinexus

vinexus.de on saksalainen kauppa, jonka valikoimissa on viinejä ympäri maailmaa. Painopiste on edullisemmissa arkiviineissä. Aloittelijaa ilahduttavat valmiit viinipaketit, joita on tarjolla esimerkiksi rypälelajeittain, maittain tai teemoittain. Toimituskustannukset ovat kohtuulliset: 10 euroa maksimissaan 18 pullon tilaukselle. EDIT 30.11.: vinexus.de ei enää toimita viinejä Saksan ulkopuolelle! He ovat avanneet uusia maakohtaisia sivuja, mutta niitä on vain Itävallassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Tanskassa. Näissä maissa asuvat tilaavat nyt siis viinejä omien maidensa Vinexus-sivuilta ja muut eurooppalaiset jäävät nuolemaan näppejään.

Vinos

vinos.de on Decantalon saksalainen vastine, espanjalaisiin viineihin keskittynyt verkkokauppa. Valikoima on valtava ja toimituskulut Suomeen maksimissaan 12 pullon erälle on 9,95 euroa. Firma huomauttaa, että Suomen ja Ruotsin ylimääräisten alkoholiverojen vuoksi tilaajan pitää olla yhteydessä tulliin, ongelma on siis tiedostettu tässäkin kaupassa, mutta ratkaisu ei ole aivan optimaalinen. En ole itse vielä käyttänyt tätä kauppaa, mutta se on valittu viime vuonna Saksan parhaaksi nettiviinikaupaksi, joten suositukset ainakin ovat kohdillaan. EDIT 15.1.2018: Kommenttikenttään tulleen tiedon mukaan vinos.de on joulukuussa ilmoittanut lopettavansa pysyvästi toimituksen Suomeen.

Superiore

superiore.de on italialaisten viinien ystävien karkkikauppa. Valikoima on täälläkin hengästyttävän laaja. Superiore on Vinatiksen tavoin hiljattain lisännyt Suomeen toimitettaviin viineihin valmisteveron, joka on 3,15 eur/pullo. Toivottavasti käytäntö takaa sen, että Suomi pysyy jatkossakin listalla. Toimituskulut ovat hieman edellisiä kauppoja korkeammat, maksimissaan 12 pulloa saapuu perille 16:lla eurolla.

Weinwelt Langefeld

Weinwelt Langefeld on erikoistunut luomu- ja biodynamisiin viineihin, joita valikoimassa on lähes tuhat. Tämän saksalaisen yrityksen taustalla on suomalainen omistaja. Siksi kaupalla on kahdet eri nettisivut: http://www.weinwelt-langefeld.com/ palvelee suomeksi ja suomalaisia asiakkaita, tuotteiden hinnat sisältävät kaikki tarvittavat verot. Asiakkaalla on myös mahdollista noutaa tilaamansa tuotteet Tallinnasta, tällöin loppulaskussa näkyvät valmisteverottomat hinnat (jotka ovat samat kuin heidän saksankielisillä sivuillaan). Toimituskulut ovat 16,90 eur/12 pulloa. En ole itse testannut tätä kauppaa, joten en osaa sanoa omakohtaisia kokemuksia siitä. Mutta luomuvalikoima ja suomenkielinen palvelu kiinnostaa varmasti monia.

 

PS. Viini-lehden sivuilla on hyvä yhteenveto siitä, mitä viiniä netistä tilaavan tulee tietää.

 

30 comments on “Nettiviinikauppoja, jotka (vielä) toimittavat Suomeen”

 1. Viimeksi kun tilasin Vinexusilta, niillä oli kyllä toimitusmaksuissa lisäksi ns. flat rate, joka oli 1,5€ per pullo (ja näyttää sivujen mukaan olevan edelleenkin). Sen sijaan tuota kympin per 18 plon laatikko -toimituskuljetusta ei meikäläiseltä veloitettu, mikä toki oli ihan kiva juttu.

  1. Tämä oli hyvä tietää. Eli todelliset kustannukset on jonkin verran korkeammat. Saksassa asuvana maksan itse vain 3,95/tilaus. Halpaa kuin saippua.

 2. Huolestuttaa, että saammeko suomalaisina kohta tilattua viiniä enää mistään kotiin. Me ainakin tilaamme viiniä/olutta kotiin ulkomailta valikoiman takia ei halvan hinnan takia. Maksan mielelläni verot ja muut kulut, jos vaan saisimme laajemman valikoiman erilaisia juomia myös Suomen maaperälle.

  Jos kaikki nettikaupat nyt lopettavat Suomeen toimittamisen, niin ikävä tulee uusia kokemuksia juomien saralta. Emme olisi ikinä rakastuneet palavasti vaikka Beuajolaisin tai Prioratin alueen viineihin, jos emme olisi voineet tilata lisää maistettavia viinejä nettikaupoista. Uuden löytäminen meitä ainakin tässä harrastuksessa kiehtoo ja alkon perusvalikoima on maistettu jo läpi vuosia sitten.

  Jännityksellä jäämme odottamaan mihin suuntaan tämä laki vielä kääntyy.

  1. Toivotaan parasta! Nykyinen kissa-hiiri -leikki on kyllä raivostuttavaa seurattavaa näin sivustakin.

 3. Vinexus on ainakin pudottanut kaikki muut toimitusmaat, paitsi Saksan, pois.
  Vinos.de sivuilla oli joku disclaimer, jossa sanottiin että Suomalaisten tulisi ottaa tulliviranomaisiin ennen tilausta.
  Kylläpä ajetaan ahtaalle viinin tilaajat. Ei tässä kuitenkaan mitään verohuijauksia tms. suuria lasteja olla tilaamassa. Ihmeesti valtio jaksaa jahdata. 🙁

  1. Voi kökkö! Tällä kertaa tosin syynä eivät tainneet olla Suomen tulliviranomaiset, jos kerran toimitus kaikkialle Saksan ulkopuolelle on pistetty jäihin.

  1. Sait siis sieltä kielteisen vastauksen? Nettisivuillaan he vain mainitsevat, että Suomesta ja Ruotsista tilaavien pitää ottaa huomioon maansa alkoholiverot ja olla yhteydessä tulliin.

 4. Vaikka kauppa ei toimittaisi Suomeen niin viinit saa tännekin esim. mygermany.com:n kautta. Joitain kertoja tullut käytettyä palvelua ja toimii erittäin hyvin, toimituskulut 20-30€ (DHL/FedEx)

  1. Kiitos paljon vinkistä! Miten on tullauksen kanssa, tuleeko ylimääräsiä maksuja ja/tai extra byrokratiaa jos tilaa viiniä Suomeen?

   1. Jos tilaat viiniä nettikaupasta, joka järjestää myös viinin kuljetuksen, niin silloin myyjä on vastuussa verojen maksamisesta Suomeen. Jotkut verkkokaupat hoitavat sen moitteettomasti, ihan kaikki eivät, mutta tilaajan ei joka tapauksessa tarvitse vaivata niillä päätään. 🙂

   2. Lähinnä siksi kyselen; jospa käyttää mygermany.com – tuleeko mitään ylimääräistä sen ~30 toimituskulun lisäksi? (olen tilannut suoraan vinos.destä kuin se vielä oli mahdollista…)

    1. Tämä mygermany.com on vähän kinkkisempi juttu. On tulkinnanvaraista, onko silloin kyse etämyynnistä vai etäostosta. Todennäköisesti tulli lukee heidän palvelunsa käyttämisen etäostoksi, jolloin asiakkaan on itse huolehdittava ilmoituksen tekemisestä tullille. En ole koskaan sellaista kokeillut, joten en osaa sanoa millainen paperisota se on. Tällä sivustolla on kattava tietopaketti viinin hankkimisesta verkosta, kannattaa vilkaista sekin: http://www.vinetti.fi/

     1. Tähän mennessä mygermanyn kautta tilattuihin tuotteisiin ei ole tarvinnut tullia sotkea, paketti tulee nätisti kotiovelle asti 🙂 Varmaan jos haluaisi mennä kaikkien pykälien mukaan niin pitäisi ilmoittaa tullille…

  1. Unfortunately, we have to inform you that since the End of December, we had to make the decision not to export to Finland for organizational and business reasons anymore.

   We are very sorry that we have no longer the opportunity to make you happy with our wines.

   The corresponding foreign addresses have been removed from your online account.

   At the moment, we do not expect a resumption of delivery to Finland again.

   Näin vastattiin Vinos.de’sta.

  1. Kiitos belvinni-vinkistä! Tilaukseen meni – ja koodilla NKG2247A saa vielä 5 € alennusta kaupan päälle.

   1. Jaaha sinne meni sekin ilo kuin Belvinin lähetyskulut pompsahtivat 10 e -> 50 e/18 pulloa. KIIITOS suomen verohallinnolle (not)!!!!

    1. Noooouuu!! Tein viimeisimmän tilauksen marraskuussa ja silloin kaikki oli vielä normaalia. Nyt kun yritin mennä kassalle uuden tilauksen kanssa, niin tuli ilmoitus, että toimittavat Suomeen taas 1.3. lähtien. Mitähän lie tekeillä?

     1. Veikkaan että maaliskuusta lähtien hintoihin lisätään uudet lähetyskulut, kukin maan ALV sekä Suomeen myös valmisteverot. Luoja tietää lähettääkö ne edes Suomeen enää. Vinatis, Bernabei, Vinos.de, Belvini… kaikki entisiä viinikauppoja Suomesta katsottuina :´-C

 5. Vino Nostrum myy upeita italialaisia artisaaniviinejä myös Suomeen. Yrityksen taustalla toimii suomalaisia kavereita ja heillä on myös myymälä Tallinnassa, jonka kautta voi itse hakemalla säästää veroissa.

  Täysin suomalainen ja toimiva viinikauppa on myös viinimestarit.com. Heillä on varastot sekä Helsingissä että Tampereella, joista noutamalla säästää vähän toimituskuluissa

 6. Ja myös tälläinen paikka löytyy, mikäli haluaa tilailla vähän erikoisempia/vanhempia viinejä.
  Postikulut Suomeen 13,40€, lähetyksen seurantaa ei pahemmin ole mutta Matkahuollon kautta tuli ainakin viimeksi perille n. viikossa.

  http://www.pieroth-krebs.shop/

 7. Belvini.de:n toimitukset Suomeen vasta toukokuussa.

  ———–

  Toimitamme Suomeen 1.5.2019 alkaen ja pyydämme sinua ymmärtämään. Olemme iloisia voidessamme tarjota Radebergissä kerättäväksi tarvitsemasi tavarat tai toimittaa ne Saksassa.

  Ikävä kertoa teit Toimitus Suomessa on tällä hetkellä mahdotonta ja se käynnistettiin uudelleen 1 toukokuu 2019 mielellämme tehdä tilauksesi noudettavissa Radeberg / Saksa.

  1. Huomasin itsekin, että joulukuun jälkeen Belvini ei ole toimittanut Suomeen. Päivämääräkin uudelleentoimitukselle on jo kertaalleen lykkääntynyt myöhemmäksi. Saa nähdä onnistuuko vielä toukokuussakaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *